Deel 2 maak je template

kyo

Share

De eerste stap: beslissen welk board je wil

Ik kan natuurlijk niet beslissen welk board je zal gaan bouwen, dat moet je namelijk zelf doen. Is het een travelboard, longboard, shortboard, fish, …? Omdat we tenslotte Noordzeesurfers zijn, concentreer ik mij voor deze gids op een klein board wat je in alle condities aan onze zee kan gebruiken. Het wordt een eigen interpretatie van de mini-simmons, speciaal voor de Noordzee.

AkushaperMijn shapes maakte ik voorheen met de gratis versie van AKU shaper, maar deze is helaas nu niet meer beschikbaar. Het handige aan AKU shaper was dat er ook een gratis plug-in was op gebouwd die je shape omzette in klaar te gebruiken pdf’s met de hollowboard template maker. Wil je toch zelf die weg op, dan vind je meer gedetailleerde uitleg bij Wood Buddha.

Een alternatief is BoardCAD. Deze software is open-source en dus gratis te gebruiken, maar iets moeilijker in gebruik.

Omdat het zelf maken van een template een behoorlijk ingewikkelde aangelegenheid is, en je zelfs pas na meerdere boards tot het perfecte resultaat komt, slaan we deze stap over.

Templates zijn namelijk ook vrij makkelijk te vinden op het internet. Check bijvoorbeeld ook de tree to sea template shop.

De shape die ik gebruik voor deze tutorial is een mini-simmons met behoorlijk wat volume, maar met vrij scherpe rails om ook controle te houden als je het board in het buitenland wil gebruiken. Door de beperkte rocker glijdt het board makkelijk over niet steile secties. Voordeel is dat je met dit board veel paddelvermogen hebt en zelfs mini-peelers kan surfen in de zomer (of winter).

Templatefun

Surfboard templateGoed, je hebt nu een template, zelf gemaakt of niet.

Je kan die laten plotten op groot papier in een printshop, maar ook makkelijk is het uitprinten op A4’s en deze samen te voegen. Wil je helemaal eco zijn, recycleer dan kladpapier.

De bedoeling is om deze papieren template daarna over te brengen op je multiplex plaat. Zo krijg je de algemene structuur van je board bij elkaar.

Plak de A4’s zorgvuldig aan elkaar en let erop dat je wel een rechte lijn houdt, zodat je geen scheef surfboard krijgt.

Als het goed is heb je dan alle ribben samen op een strook samen met de rocker, en daarnaast 1 (outline) helft van je template (we gaan immers een symmetrisch board maken, dus dan kan je de ene helft gewoon kopiëren op deSurfboard template andere.

De outline template past normaal gezien perfect op de A4’s. Een A4 is 210 bij 297 mm, terwijl de helft van 22″ ongeveer 280 mm is!

Nummer vooraf elk stukje van de ribben en markeer dit ook op de rocker. Normaal is op elke rib ook de lengtecoördinatie af te lezen en de breedte en hoogte op dat punt. Daaruit kan je afleiden waar de rib moet gaan komen. Breng de nummering dan achteraf over op de uitgesneden fishbone.

Knippen mag je doen wanneer alles samenhangt.

Omdat de templatemaker ontworpen is voor een HWS design, is er wel een verschil met de methode die wij gaan gebruiken: onze bodemplaat is een stuk dikker (20 mm ipv 4 mm). Dat houdt in dat er van de onderkant van de rocker 16mm af moet. Je kan dit best meteen ook eraf knippen op de papieren template. Surfboard template

En er is nog een verschil met mijn bouwmethode, de structuur wordt verstevigd met een extra dikke basisrail, die het ook toelaat om vrij de rail te shapen. Daar moet je rekening mee houden voor de hoogte van de ribben, die normaal enkel berekend zijn op een marge van 4 mm. Afhankelijk van de dikte van je basisrail moet je dus als volgt rekenen: dikte basisrail – 4 mm. Deze afstand haal je er ook af aan de onderkant van je ribben.

De ribben zullen daarom iets verder komen dan de rocker, omdat de ribben deels verzinken in de XPS-plaat.

Ingewikkeld? Dat valt mee. Het is gewoon een kwestie van goed af te tekenen voor je gaat knippen.

Na het knippen heb je alle templatestukken klaar om over te brengen en samen te voegen.

Uiteindelijk krijg je dan dit als alles goed gaat:

Template zelfbouw surfboard

 

 

 

1,951 total views, 3 views today