Legendary surfer: Bob simmons

kyo

Share

Dit artikel over Bob Simmons op Legendary Surfer mag je zeker niet gemist hebben. Hopelijk blijft de tekst eeuwigdurend hangen op het web als inspiratie voor de volgende generaties van surfers.

In 1919 werd Bob Simmons geboren in Los Angeles. Op het moment dat Simmons geïnteresseerd raakt in surfen, zijn de enige beschikbare boards ofwel solide hout, ofwel opgebouwd volgens het Blake systeem met een interne structuur.

Bob Simmons gaat met een achtergrond in aero- en hydrodynamica het boardbouwen volledig anders bekijken. Hij experimenteert vlak na de oorlog als één van de eersten met polyester en fibreglass om boards waterdicht te krijgen. Maar met de nieuwe materialen neemt hij ook de constructie zelf onder handen. Hij werkt met styrofoam (insulatiemateriaal – ook gekend als XPS – extruded polystyrene foam) als basis. Omdat polyster polystyrene doet smelten (epoxy is op dat moment nog niet beschikbaar en zou dat pas zijn vanaf eind de jaren 60), ontwikkelt Simmons een methode om dun platenmateriaal rond het styrofoam te wikkelen met rails in balsa hout. Dit zouden de eerste “sandwich boards” worden. Het gewicht van een surfboard daalt zo drastisch en maakt het surfen meteen meer toegankelijk.

jpgsimmons-surf-malibu-7_31_49-sm

Simmons was zijn tijd ver vooruit. Zo blijkt het ook uit het feit dat pas sinds de jaren 2000 zijn inzichten in boarddesign overgenomen werden om de mini simmons te creëren.

casp-quigg (1)De principes die aan de basis van de mini simmons liggen, zijn meteen ook de designelementen die perfect werken in kleinere golven, zoals we hier in de noordzee hebben. Elke noordzeesurfer zou dus minstens van Bob Simmons gehoord moeten hebben.

 

944 total views, 1 views today