Surfpark: laatste updates

kyo

Share

Het veranderde klimaat heeft een duidelijke invloed op de golfgeneratie binnen de Noordzee. Dit kan een rechtstreeks gevolg zijn van de windafname op het noordelijk halfrond.

Sowieso ligt de Noordzee niet direct open voor groundswells. De evolutie van de surfparks werd door de surfers van de lage landen direct opgepikt. Eén van de belangrijkste innovaties, de wavegarden, ligt ook maar op amper enkele honderden kilometers van hier.

Al sinds 2005 proberen deze Basken een rendabel surfparkmodel te creëren. Daar lijken ze nu steeds dichter en dichter bij te komen.

 

Zo dicht zelfs dat binnenkort het eerste surfpark, genaamd surf snowdonia, opent in Wales! Daar zijn ze momenteel zeer druk aan het werken om het eerste commerciële surfpark te bouwen. In de laatste blogpost staat te lezen dat het park binnen 2 maanden zal openen.

surf-snowdonia1

 

 

Ondertussen wordt er in de lage landen zeker niet stilgezeten op dit vlak. En dat hoeft niet te verbazen. Het potentieel voor een surfpark is wellicht nergens groter als hier. Met een zeer dichte bevolkingsdensiteit en golfhongerige meutes kan zo een park niet mislukken.

In Nederland is er zelfs een stichting actief om de realisatie van een surfpark te ondersteunen. Volg daarom zeker de stichting Surfpark op de voet.

In België is het voorlopig, officieel, stil. Noch de surffederatie, noch privé-investeerders (surfmerken?), lijken op korte termijn een surfpark op de agenda te hebben.

Voor zo een project is het interessant om al te kijken naar wat het gaat gaan kosten om een golf te surfen, om het rendabel te maken. Surf snowdonia lijkt in te zetten op ongeveer 25 pond per uur surfen met golven tot 2 meter van ongeveer 20 seconden. Daarmee wordt voor het eerst een prijs gezet om te kunnen surfen en kan makkelijk nagegaan worden of een surfpark ook elders rendabel kan worden.

 

Discussieer er verder over in de surfpark topic op het surfforum.

1,968 total views, 1 views today