Wetsuit

Share

Algemeen

Hoe werkt een wetsuit? Een wetsuit werkt door het binnengelopen water vast te houden en door je lichaamstemperatuur op te warmen. Het laagje opgewarmd water zorgt zo voor bescherming tegen het koude zeewater.

Water isoleert namelijk 25 keer beter dan lucht!

Een wetsuit bestaat dan ook voornamelijk uit neopreen. Dit is een stof die volledig waterdicht is. Natuurlijk moeten ook de naden van je pak perfect aansluiten en waterdicht zijn.

Om goed te werken moet een wetsuit heel dicht aansluiten tegen je lichaam. Op die manier wordt de watercirculatie (en dus warmtevermindering) zo veel als mogelijk vermeden. Probeer zoveel mogelijk verschillende wetsuits uit vooraleer je overgaat tot aankoop. Alle merken hebben immers een andere pasvorm. Het ene pak kan perfect aansluiten op je lichaam, terwijl het andere misschien volledig fout zit.

De dikte van een wetsuit wordt weergeven in millimeter. Een 5/3 is dus een wetsuit met een variërende dikte van 5 en 3 mm. 5mm slaat voornamelijk op de borst aan rugstreek waar je het meest nood hebt aan warmte. De arm en beenstukken zijn algemeen minder dik omdat je hier minder snel warmte verliest en flexibiliteit op deze plaatsen belangrijker is. Vandaar dus de variërende dikte.

Zomerseizoen

In hartje zomer kan je zelfs met een korte wetsuit of “shorty” surfen. Dit is een wetsuit tot de knieën en ellebogen.

Als je niet te lang in het water ligt, kan je op warme dagen zelfs zonder wetsuit surfen, met enkel boardshorts en optioneel een lycra. Een lycra is een bovenstuk gemaakt van “zwembroekstof” dat je beschermt tegen de zon.

Wintersurfen

De winter is een ander verhaal. In België kan de temperatuur van het zeewater zakken tot +- 5°C. Hier heb je dus voldoende dikte nodig om de invloed van het koude zeewater buiten te houden. Wetsuits van 5 mm zijn de regel in de Belgische winter. Courante standaards zijn een 5/4/3 of een 5/4.

Als het echt koud wordt, krijg je het vaak als eerste koud aan je handen en voeten. Een goede bescherming daar is dus ook vereist:

– handschoenen of gloves: hier kan je kiezen tussen wanten of echte (al dan niet voor alle vingers) handschoenen. Voordeel van wanten is dat ze veel warmer zijn, maar je kan er moeilijker mee uit de voeten. Handschoenen laten je toe je plank beter te controleren, maar houden de koude minder buiten. 5 of 7 mm is hier de regel in de winter.

– schoenen of botjes (booties of boots): ook hier heb je de keuze tussen “volle” schoenen of split toes. Opnieuw dezelfde vaststelling: met split toes heb je meer controle over je board, maar krijg je het iets sneller koud.

Als het echt zo koud is dat je handschoenen en botjes nodig hebt, heb je vaak ook bescherming nodig aan het hoofd door een kapje.

Bij een kapje geldt dezelfde gouden regel dat ze goed dienen aan te sluiten op het hoofd. Koop een kapje dus ook niet te groot.

Je kan ook winterwetsuit kopen waarop reeds een kap is geïntegreerd (al dan niet afneembaar). Deze hebben als voordeel dat ze de warmte beter binnenhouden.

Tussenseizoen

In het tussenseizoen heb je warmere en koudere dagen. Op de koudere dagen kan je soms een open kapje, handschoenen en botjes (3 mm) nodig hebben. Is het wat warmer dan heb je zelfs genoeg aan een goed aansluitende wetsuit 3/2.

3,386 total views, 3 views today

kyo