Zelf een surfboard bouwen deel 1

kyo

Share

Introductie in hoe je zelf een surfboard bouwt

Eerder had ik het al over de redenen om zelf een surfboard te bouwen. Wat je persoonlijke reden ook is, het gevoel dat je krijgt bij het maken van je eigen board is heel erg lekker (als het lukt tenminste)!

Zo, nu dat eruit is, even kijken hoe dat nu zo in zijn werk gaat een eigen surfboard maken. Een paar vragen beantwoord ik al:

1. Moet ik handig zijn? 

Totaal niet eigenlijk. Het volstaat als je kan omgaan met een zaag (iets wat zowat iedereen kan). Het glassen van je surfboard is een ander verhaal. Daar zul je wellicht nog meer tegenop zien en het is geen slecht idee om dat door iemand te laten doen die er meer ervaring in heeft, tenzij je meerdere boards wil gaan maken of je het als een uitdaging ziet.

2. Heb ik veel gereedschap nodig?

Ook dat valt heel erg goed mee. In feite kom je toe met algemeen gereedschap (zaag, boor, decoupeerzaag) om het meeste werk te doen. Je hebt wel wat houtbewerkmateriaal nodig om het board tot de finale vorm te shapen, zoals een beitel en een blokschaaf.

Wat wel absoluut noodzakelijk is, wil je het tot een goed einde brengen, is een rockertafel. Meer daarover later.

3. Kost het veel?

Nee joh (hoewel ik geen Hollander ben)! Met amper 100 euro heb je al het materiaal voor je eerste surfboard bij elkaar gekocht. Heb je niet veel werkmateriaal liggen, gaat de totale kost voor 1 board natuurlijk hoger liggen.

4. Duurt het lang?

Hoe lang het voor jou duurt om een board te maken, hangt erg af van hoeveel ervaring je hebt met knutselen en hoe detaillistisch je te werk wil gaan. Reken toch minstens op een 40à50 uur voor je eerste board. Een board bouwen doe je voor het plezier, dus ga niet op tijd besparen.

Beginnen bij het begin

IMG_4092Nu je mentaal voorbereid bent, stel ik je graag voor aan de methode die ik zelf gaandeweg ben gaan gebruiken om een licht, goedkoop en betrouwbaar te maken. Misschien ben je een purist en wil je een echt balsaboard bouwen, of wil je liever enkel met hout werken, daar zijn genoeg gidsen voor te vinden. Deze methode kan iedereen toepassen met materiaal die je kan kopen om de hoek. Helaas liggen de balsa en paulownia houtstapels dungezaaid in Europa.

De basis van onze constructie is styrodur (XPS) voor de bodem en hout voor de fishbone, rails en top.

Waarom koos ik voor XPS? XPS is heel licht en makkelijk te versnijden. Het maakt het bovendien mogelijk om de bodemcontouren in het board te shapen zoals je met een foamblank zou doen. De dikke XPS laag geleid de rails ook makkelijk en de finboxen kan je eenvoudig installeren.

Voor de top neem je best multiplex. Een plaat van 3,6 à 4mm volstaat. Deze platen zijn meestal 250x122cm, dus breed genoeg om 2 boards uit te halen. Overtollig hout kan je gebruiken voor de fishbone.

De rails maak je door het aaneenschakelen van dunne houten laten. Courant verkrijgbaar zijn grenen of vuren latten van 1×1 cm. Voor de eerste basisrail gebruik je een lat van 1,5×1,5 cm, dat geeft je meer vrijheid om de onderkant van de rail te shapen.

Zo ziet je eerste surfboard er ongeveer uit bij het begin, niet spectaculair dus.

 

Heb je de smaak te pakken, dan krijg je uiteindelijk wat hieronder volgt. Toch maar eerst testen op waterdichtheid voor je naar de zee trekt (mocht ik uit eigen ervaring ondervinden).

show-quiver-020

Niets boven een surfje met je eigen board! (blauwe fish rechtsonder)

Dit zijn de volgende stappen:

Deel 2: Kies een shape

Deel 3: Koop al je materialen

Deel 4: Het leuke deel: breng je shape over op foam & wood!

Deel 5: Voeg alles samen tot een blank

Deel 6: Nu kan je de blank afwerken en shapen

Deel 7: Tot slot moet je er ook het water mee in kunnen en leer ik je glassen

 

Benieuwd naar meer? Lees dan binnenkort deel 2!

 

2,830 total views, 6 views today